İç içe birbirine sarılı çok yapraklı bir gül goncası olan şu âlem, her gün yüzüzüze tebessüm eden yeni yapraklarıyla, zihinlerimize irfan, gönüllerimize ferah, ruhlarımıza da sürûr vermektedir. Yatılıştaki Mükemmel Kuvvet ve Lüzumlu Açıklamalar
Hepimizin bildiği gibi zaman mefhumu, Einstein’ın izafiyet nazariyesinde belirtildiği üzere, maddenin hareketine bağlıdır. Zamandan bahsedebilmek için bir hareketin olması zarûrîdir. Maddenin yaratılmasıyla beraber “zaman” da yaratılmıştır. Kâinatın ilk saniyeleri içindeki değişimlerini ve günümüz kâinatının oluşmasını, Big Bang (Büyük Patlama) nazariyesinin ışığı altında bir dizi resimle inceleyebiliriz:
Resim 1: Yaratılışın İlk 10⁻⁴³ Saniyesi
Big Bang’in ilk 10⁻⁴³ saniyesinde, bir noktadan bir ızgaranın açılıp yayılması gibi bir durum görülmektedir. Kâinatın bu şekli alabilmesi için sadece 10⁻⁴³ saniye geçmiştir. İlim adamları, bu süreçte kâinatın bir plan ve program dahilinde basit bir yapıdan kompleks bir yapıya dönüştüğünü düşünmektedir. Bugün kâinatın davranışına tesir eden dört temel kuvvet bilinmektedir:
- Çekim Kuvveti
- Elektromanyetik Kuvvet
- Nükleer Kuvvet
- Zayıf Kuvvet
Big Bang’ın ilk saniyelerinde bu dört kuvvetin esasını teşkîl eden tek bir “birleşik kuvvet” bulunmaktaydı. 1979’da Nobel Ödülü alan Pakistanlı fizikçi Abdüsselâm, zayıf kuvvet ile elektromanyetik kuvvetin tek bir kuvvetin değişik görünümü olduğunu ispatlamıştır. Bugün dört temel kuvvetin tek bir kuvvetin değişik yansımaları olduğu fikri üzerine çalışmalar devam etmektedir.
Resim 2: 10⁻⁴³ ile 10⁻³⁵ Saniyeler Arası
Bu dönemde kâinat hâlâ aşırı derecede sıcaktır. Kırmızı bulutlar, aşırı sıcak radyasyon denizini temsil eder. Parçacıklar, “nükleer-zayıf-elektromanyetik kuvvetler” ile çarpışmaya devam etmektedir. Ancak kâinat, çekim kuvvetinin ayrı bir kuvvet olarak ortaya çıkmasına imkân tanıyacak kadar soğumuştur. İlk elektronlar ve quarklar bu safhada ortaya çıkıp birbiriyle etkileşimde bulunur.
Resim 3: 10⁻³⁵ ile 10⁻¹⁰ Saniyeler Arası
Bu dönemde kâinat soğuma sürecine devam etmektedir. Nükleer kuvvet tek başına mevcut olurken, elektromanyetik ve zayıf kuvvet hâlâ birleşik hâlde bulunur. Bu safhada quarklar bir araya gelerek proton ve nötronları oluşturmaya başlar. Çekim kuvveti yavaş yavaş etkisini göstermeye başlar. Yatılıştaki Mükemmel Kuvvet ve Lüzumlu Açıklamalar
Resim 4: 10⁻¹⁰ ile 10⁻⁵ Saniyeler Arası
Bu safhada elektromanyetik ve zayıf kuvvetler birbirinden ayrılır. Proton ve nötronların oluştuğu bu safhada, radyasyon şiddeti azalmaya devam eder. Protonlar ve nötronlar, daha sonra atom çekirdeklerini oluşturmak üzere bir araya gelmeye başlar.
Resim 5: 10⁻⁵ Saniye ile 3 Dakika Arası
Bu süreçte kâinat bilinen temel parçacıkların ortaya çıktığı bir döneme ulaşmıştır. Proton ve nötronlar bir araya gelerek atom çekirdeklerini oluşturur. Ancak kâinatın sıcaklığı atom oluşumunu engelleyecek kadar yüksektir.
Resim 6: Büyük Patlamadan 3 Dakika Sonra
Kâinat, proton ve nötronların atom çekirdeklerini oluşturması için yeterince soğumaya başlar. Ancak elektronların atom çekirdeği etrafında yörüngeye girmesi için sıcaklık hâlâ yüksektir.
Resim 7: Big Bang’tan 500.000 Sene Sonra
Bu dönemde radyasyonun etkisi azalmış, parçacıklar atomları oluşturabilecek şekilde bir araya gelmiştir. Atomların oluşumuyla birlikte madde, radyasyonun etkisinden kurtularak yoğunlaşma sürecine girmiştir. Bu süreç sonunda galaksiler ve yıldızlar oluşmaya başlar. Yatılıştaki Mükemmel Kuvvet ve Lüzumlu Açıklamalar
Resim 8: Kâinatın Şu Anki Durumu
Bir teleskopla gözlemlenebilen, dev gaz kümesi ve yıldızlar tarafından aydınlatılan halkalı gezegen sistemi, kâinatın mevcut durumunun küçük bir parçasını temsil etmektedir. Fizikçiler, kâinatın ilk zamanlarını anlamak ve GUT (Büyük Birleştirme Nazariyesi) üzerine yeni bilgiler elde etmek için çalışmalarını sürdürmektedir.